torsdag 13 september 2012

Citron & Lakritsmousse tårta

Citron & Lakritsmousse tårtan jag gjorde till Citygarnets 1års firande har blivit riktigt uppskattat och frågor om recept har önskats!! Och såklart ska jag lägga ut detta recept!!

Citronmoussetårt receptet hittade jag på Bli min jästs blogg så vill ni se på orginalet så gå in och kika!!

Citron & Lakritsmoussetårta
ca 15-20 bitar 


Botten:100-150g smör
ca 2/3 paket Diggestive
 

Citronmousse:
2 dl Creme fraiche
2 citroner (saft+skal)
4 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
5 dl grädde 


Lakritsmousse:
3-6dl Grädde
60-120g Lakritskola (kick)

Förbered dagen innan Lakritsmoussen:

Häll upp grädde i en kastrull.
Klipp eller bryt ner lakritskolan i grädden, ju mindre bitar desto snabbare går det.
Värm upp grädden och lakritskolan, VIKTIGT: Grädden får Absolut Inte Koka!!!
Häll upp lakritsgrädden i en bunke när lakritsen har smält, lägg lite folie över och låt det stå svalt under natten eller minst 6h.

Gör så här:
Kör diggestive i en matberedare eller kavla sönder dem i en påse, det ska bli fina kaksmulor.

Smält smöret och blanda det med kaksmulorna.
Lägg plastfolie i en springform med 24cm i dm. Lägg i en hårdare tårtbricka eller ta springformens botten.
Tryck ut kakblandningen så det täcker hela bottnen. du bestämmer själv hur tjock den ska vara.  
Ställ formen kallt.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem ligga i minst 5 minuter.

Riv skalet av citronerna och dela dem sedan i halvor. Pressa ut så mycket saft som möjligt. (kom ihåg och peta bort alla kärnor)
Hetta upp citronsaft och skal precis till börjar sjuda. Tag av kastrullen från plattan och lägg i gelatinbladen.
Rör om tills gelatinbladen smält.
Låt det svalna.

Blanda cremé fraiche med florsocker och vaniljsocker.
Häll i citronsaften och rör om.

Vispa grädden hårt och vänd sedan ner den i cremé fraich blandningen.

Tag fram botten och häll på citronmoussen.

Ställ in kallt och låt stelna, det tar några timmar.
Vispa sedan Lakritsgrädden hårt och lägg över den stelnade Citronmoussen, försök och få ytan så rak som möjligt. Ställ in i kylen och låt det stelna ytterligare några timmar.




Avsluta med att strimla över lite Lakritsströssel. Och skiva citroner och sätt runt som dekoration. Du kan även ha lite physalis på toppen! 



Ni får gärna dela med er hur det gick när ni provade receptet!!
Skicka även bilder så man får se hur fina era tårtor blir!!  

1 kommentar:

  1. Har du inget jätte bra recept på någon jordgubb/marängtårta?? Jag ÄLSKAR maränger och jordgubbar! Gjorde en väldigt enjkel till min födelsedag med färdiga marängbottnar, jordgubbar och grädde bara.. men skulle vilja veta något nytt! =) KRAM

    SvaraRadera